Parhaat NHL maalivahdit ikinä – TOP 10

NHL on eittämättä legendojen näyttämö. Liiga on tuottanut monta aikansa supertähteä. Kaikki paikat jääkiekossa ovat tärkeitä joukkuetta varten, mutta maalivahti on pelin tärkein. Uskomattomat suoritukset ja torjunnat voivat muuttaa jokaisen ottelun ilmapiiriä. Tässä on listattuna kaikkien aikojen parhaat NHL-maalivahdit. Nämä pelaajat ovat osoittaneet legendastatuksensa suorituksillaan.

10. Tony Esposito (NHL ura 1967–1984)

Anthony James, paremmin tunnettu Tony O Espositona, on entinen kanadalaisamerikkalainen maalivahti, joka pelasi Chicago Blackhawksille. 

Tony Esposito on Phil Espositon, centerin, nuorin veli ja on kotoisin Brooklynista. He pelasivat poikkeuksellista jääkiekkoa uriensa aikana ja heidät ovat ikuistettu jääkiekon Hall of Fameen.

Esposito on tunnettu yhtenä parhaimmista NHL-maalivahdeista hänen uskomattomien suoritustensa ja uransa vuoksi. Hän harjoitteli veljensä kanssa jokaisen ylimääräisen minuutin jääkiekkoa.

Blackhawks jäädytti Espositon numeron #35 hänen kunniakseen. Hänen tehdastyöläisisänsä tulee työväkeen kuuluvasta perheestä, ja he eivät koskaan olleet varakkaita. Näistä taustoista Esposito pääsi pelaamaan muutamalle NHL:n rikkaimmista joukkueista.

9. Martin Brodeur (NHL-ura 1991–2015)

Brodeur on entinen ammattilaismaalivahti New York Rangersille. Kuitenkin ollessaan New Jersey Devilsin maalivahtina hän voitti kolme Stanley Cuppia ja viisi itäisen konferenssin mestaruutta 22 kautisellaan urallaan NHL:ssä.

NHL:n parhaiden maalivahtien joukossa Brodeurilla on hallussaan monta ennätystä. Hänen suoritustensa vuoksi hänen tilastonsa ovat yksiä liigan parhaista kuten voitoissa (691), häviöissä (397), nollapeleissä (125) ja pelatuissa peleissä (1266).

1995–1996 kaudesta 2007–2008 kauteen hän voitti vähintään 30 ottelua vuodessa 12 peräkkäistä kautta ja hän oli NHL:n historian ainut maalivahti, joka kykeni tähän kahdeksan kertaa. Brodeur voitti Vezina-pokaalin neljä kertaa, William M. Jennings-pokaalin viisi kertaa, oli 10 eri NHL All-Star-ottelussa ja voitti Colder Memorial-pokaalin kaksi kertaa.

Uransa loppupuolella hän oppi moderneja maalivahtitekniikoita, mutta käytti hybridityyliä, jossa hän seisoi pystyssä torjuessaan maaleja.

8. Jacques Plante (NHL-ura 1952–1975)

Joseph Jacques Omer Plante, tunnettu paremmin Jacques Plantena, oli kanadalainen jääkiekkomaalivahti. Hänen uransa kesti vuodesta 1947 vuoteen 1975 ja häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä urheilun innovaattoreista ja yhtenä parhaimmista NHL-maalivahdeista.

Hänen aikanaan Canadiensissa hän auttoi joukkuetta voittamaan kuusi Stanley Cuppia, joista viisi olivat peräkkäisinä kausina. Plante on nimetty yhdeksi parhaaksi jääkiekkopelaajaksi kautta aikojen.

Ensimmäistä kertaa NHL-historian aikana Plante käytti maalivahdin maskia pelatessaan virallisissa otteluissa. Yhdessä muiden eksperttien kanssa hän kehitti ja testasi monia versioita maskista (jotka sisältävät edeltäjän nykypäivän maski/kypäräyhdistelmälle).

7. Patrick Roy (NHL-ura 1984–2003)

Quebec oli hyvä harjoittelualusta maalivahdeilla Patrick Royn oltua yksi ensimmäisistä kyseisestä provinssista tulleita maalivahteja. Röyhkeydestään ja kummallisesta tyylistään tunnettu Roy kasvoi yhdeksi NHL:n menestyksekkäimmistä maalivahdeista.

Myöskin Roy voitti viisi Jennings-pokaalia yhden Stanley Cup, Vezina ja Conn Smythe-pokaaliensa rinnalla. Roysta tuli 2002–03 kaudellaan NHL-historian ensimmäinen maalivahti, joka on pelannut 1000 ottelua.

Menestyksekkäällä urallaan Roysta tuli myös NHL.n eniten otteluita voittanut maalivahti 551 voitolla, kun hän jäi eläkkeelle toukokuussa 2003. Patrickista tuli lopulta Quebec Rempartsin omistaja onnistuneen uransa jälkeen.

Kilpailullinen veteraani toimi joukkueen valmentajana ja johti organisaation voittoon 2006 Memorial Cupissa. Vuodet 2013–2016 Roy toimi Colorado Avalanchen päävalmentajana ja varapresidenttinä, jonka jälkeen hän palasi johtamaan kotiprovinssinsa joukkuetta.

6. Glenn Hall (NHL-ura 1951–1971)

Glenn Henry Hall on entinen kanadalainen jääkiekkomaalivahti. Hall ei jäänyt yhdestäkään ottelusta paitsi urallaan NHL:ssä, voittaen joukkueen maalivahdille annettavan Vezina-pokaalin.

Hän on myöskin saanut seitsemän First-Team All-Star kunniamainintaa ja voitti Colder Memorial-pokaalin parhaana rookie maalivahtina. Häntä myöskin pidetään yhtenä rikkaimmista jääkiekkopelaajista kautta historian.

Hän on ensimmäinen maalivahti, joka kehitti perhostyyliä ja käytti sitä tehokkaasti. 2017 Hallin julistettiin olevan yksi sadasta maailman vaikutusvaltaisimmista jääkiekkopelaajista.

Pelaajana Hall oli 11 All-Star ottelussa, voitti 407 ottelua, pelasi 84 nollapeliä ja piti urallaan 2,59 keskiarvoa päästetyissä maaleissa. Tämän lisäksi Hall hallitsi perhostyylin ennen ketään muuta maalivahtia. Moni pitää häntä yhtenä historian parhaimmista maalivahdeista.

5. Bernie Parent (NHL-ura 1965–1979)

Bernie Marcel Parent on entinen kanadalainen maalivahti. Hän pelasi 13 kautta NHL:ssä pelaten Philadelphia Flyersissä, Boston Bruinsissa ja Toronto Maple Leafsissa, jonka lisäksi hän pelasi vielä yhden kauden WHA-liigan Philadelphia Blazersissa.

Alun perin Rosemontista, Quebecista, nykyään Parent asuu Montrealissa. Ollessaan nuori poika, Parent ihaili Montreal Canadiensin Jacques Plantia.

Parentia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista maalivahdeista. Kun mietitään parhaimpia peräkkäisiä kausia maalivahdin näkökulmasta, 1973–74 ja 1974–75 kaudet tulevat usealla mieleen.

Parent ja veteraani Gerry Cheevers olivat kaksi erinomaista Bostonin maalivahtia, joista Flyers pääsi valitsemaan. Bruins suojeli Cheeversiä, mutta Philadelphia pääsi nappaamaan Parentin.

4. Johnny Bower (NHL-ura 1945–1969)

Entinen Prince Albertista, Kanadasta tuleva jääkiekkolegenda syntyi marraskuun 8. vuonna 1924. Oikealta nimeltään John William Kiszkan pelasi nimellä Johnny Bower. Nimenvaihdoksen syyksi on mietitty syrjintää itäeurooppalaisia kohtaan, mutta todennäköisimmäksi syyksi on todettu nimen väärinkirjoittamisen todennäköisyys. Bower on myös tunnettu kirjastaan The China Wall – The Timeless Legend of Johnny Bower.

Bower on tunnettu yhtenä parhaimpana NHL-maalivahtina hänen suoritustensa ansiosta. Bower liittyi NHL:ään ollessaan 30-vuotias, mitä on vaikea uskoa, kun ottaa huomioon hänen kuuluvan Hall of Fameen. 

3. Terry Sawchuk (NHL-ura 1949-1970)

Terrance Gordon Sawchuk syntyi marraskuun 24. vuonna 1929 ja toimi NHL:ssä maalivahtina 21 vuotta pelaten Detroit Red Wingsille ja viidelle muulle tänä aikakautena toimivalle NHL-joukkueelle. Calder- ja  Vezina-pokaalien lisäksi hän voitti uransa aikana neljä Stanley Cuppia.

Hänet nimitettiin jääkiekon Hall of Fameen vuosi viimeisen kautensa jälkeen, tehden hänestä vain yhden kymmenestä pelaajasta, jotka ovat päässeet joukkoon mukaan odottamatta kolme vuotta.

Sawchuk keräsi 447 voittoa ja 107 nollapeliä ennen kuolemaansa, joka nostaa hänet parhaimpien maalivahtien joukkoon. Ainoastaan viisi maalivahtia ylitti hänen voittoennätyksensä kuolemaa seuranneella vuosikymmenellä ja vain yksi maalivahti on ylittänyt hänen nollapelitilastonsa.

2. Ken Dryden (NHL-ura 1970–1979)

Montreal Canadiens ei ottanut alisuorittajia hyvin vastaan 60-luvun loppupuolella ja 70-luvun alkupuolella. Kuuluisa joukkue oli tällöin pullollaan taitavia ja kokeneita pelaajia. Vuosien edetessä jokaisesta huippujoukkueesta on kuitenkin hiljalleen kadonnut vanha kaarti, ja tilalle on tullut uusia pelaajia.

Rookiet viettivät enemmän aikaa vaihtoaitiossa, kuin jäällä. Keväällä 1971 farmijoukkueesta ponnistanut Dryden sai mahdollisuuden pelata virallisissa otteluissa. Seuraavat kuusi ottelua Dryden auttoi joukkuettaan voittamaan niistä jokaisen.

Kukaan ei odottanut nuoren maalivahdin pääsevän playoffeihin. Ensimmäisellä kierroksella Canadiens sai vastaansa Boston Bruinsin, joka oli kuluvalla kaudella asettanut monta NHL-ennätystä. Phil Esposito, Bobby Orr, Wayne Cashman, Ken Hodge ja Johnny Buick olivat kaikki osa Bostonin voitokasta joukkuetta. Kotistadionilla pelaamisen lisäksi heillä oli siis vahva asema ottelun voittoa varten.

Dryden melkein tuhosi Bostonin. Vaikka Canadiens tyri monta maalitilaisuutta, Dryden pelasti joukkueensa johtamalla heidät mestaruusotteluun. Tämän maalivahdin ei olisi kuulunut olla playoffeissa, mikä ärsytti Bostonin pelaajia suunnattomasti. Drydeniä pidetään poikkeuksellisen uransa ja suoritustensa vuoksi yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista maalivahdeista.

1. Dominik Hašek (NHL-ura 1980–2008)

Urheilutoimittajat listaavat Hašekin säännöllisesti yhdeksi jääkiekon historian parhaimmista maalivahdeista. Hän sai vaikuttavan määrän palkintoja 12-kautisen uransa aikana NHL:ssä epätavanomaisesta tyylistään huolimatta, jossa hän venytti käsiä ja jalkojaan ulospäin estääkseen vastustajiaan saamasta maaleja.

Ollessaan viisinkertainen paras maalivahti liigassa, Hašek voitti myös kaksi Hart-pokaalia ja oli täten liigan arvokkain pelaaja. Vuonna 2002 ensimmäisellä kaudellaan Detroit Red Wingsissä Hašek auttoi joukkueensa Stanley Cup-mestareiksi ja rikkoi kauden jälkeisten nollapelien ennätyksen kuudella (jonka Martin Brodeau rikkoi seuraavana vuonna seitsemällä).

Yltiömäiset suorituksensa ja hänen NHL-uransa tekevät hänestä yhden parhaimmista maalivahdeista ikinä. Hän on myös voittanut olympiakultaa Tšekin joukkueelle Naganon olympialaisissa vuonna 1998.

Uransa myötä Hašek on saanut lempinimen ”The Dominator”, joka kuvaa hänen dominoivaa asemaansa jäällä. Yhtenä liigan menestyksekkäimmistä maalivahdeista 90- ja 2000-luvulla, Hašek on nauttinut suuresta suosiosta. Hän voitti kuusi Vezina-pokaalia uransa aikana, joka on nykyisen äänestystavan alla suurin määrä yhdellä maalivahdilla.

Jaa artikkeli

Viimeisimmät artikkelit

Suositut kategoriat

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Viimeisimmät kommentit